A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заводська територіальна громада
Тернопільська область

Пенсіонерка відстояла своє право на земельну ділянку

Дата: 28.10.2020 15:19
Кількість переглядів: 427

Дуже часто особи похилого віку є беззахисними та вразливими, особливо, коли потрібно захищати свої права у суді. Так, в історії пенсіонерки, жительки одного із сіл Чортківського району, здавалося б незначна помилка у документі (у написанні прізвища) призвела  до неможливості реалізації права на земельну ділянку.

У 2002 році сільська рада видала жінці акт на право приватної власності на землю, яким підтверджено право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Однак у рішенні сільської ради  та державному акті на право приватної власності на землю було допущено помилку у написанні прізвища.

Написана неправильно одна буква у прізвищі завадила пенсіонерці користуватися належною їй земельною ділянкою. Чинним законодавством не передбачено можливості виправлення помилок або внесення змін до державного акту на право приватної власності на земельну ділянку, тому у вирішенні даної проблеми потрібно звернутися до суду.

Оскільки жінка похилого віку, тому звернення до суду, збирання необхідних доказів стало для неї нелегкою справою, вона  звернулася за безоплатною правовою допомогою. Для захисту інтересів клієнтки у суді Чортківським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначено адвоката Дейнюк Марію Петрівну.

Адвокат склала заяву в порядку окремого провадження та направила до районного суду у справі про встановлення факту належності правовстановлюючого документу – державного акту на право приватної власності на землю.

         За результатом розгляду справи, суд заяву позивачки задоволив та вирішив встановити факт належності правовстановлюючого документу – державного акту на право приватної власності на землю.

Роз’яснення із законодавства.

Помилки у землевпорядних документах, у тому числі  в державних актах, які видавалися громадянам та юридичним особам у різний час  поділяються на групи: технічні та орфографічні. Технічні помилки стосуються неправильно визначеної площі земельної ділянки, її конфігурації тощо. Орфографічними є помилки допущені у написанні прізвища, ім’я, по батькові громадянина, якому видався державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, назві населеного пункту, вулиці тощо.  Можливість виправлення орфографічних помилок до 2013 року було пов’язано з видачею нових державних актів взамін тих, що містили помилки. А з 01 січня 2013 року, згідно чинного законодавства, державні акти не видаються, а отримати новий акт взамін того, в якому міститься помилка неможливо. Крім того, за весь час видачі державних актів на право власності та на право постійного користування землею заборонялося робити виправлення або помарки, оскільки такий акт вважався би зіпсованим.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, імям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним в свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно зі ст.318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

 

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь