A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заводська територіальна громада
Тернопільська область

Захист права учасника бойових дій на компенсацію за невикористані додаткові відпустки.

Дата: 15.02.2021 11:05
Кількість переглядів: 1517

До Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся учасник бойових дій з питанням невиплати компенсації за невикористані додаткові відпустки на час проходження служби за контрактом.

Громадянин І.  проходив військову службу за контрактом в одній із військових частин України, та був звільнений у запас в зв’язку із закінченням строку контракту.  За час проходження служби в період з 2016 по 2020 роки, військовослужбовець не використав додаткові відпустки, яка йому належить  як учаснику бойових дій, згідно п.12  ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Вже після звільнення, чоловік звернувся із письмовою заявою до військової частини з проханням виплатити грошову компенсацію за невикористані додаткові відпустки, проте отримав відмову, у якій зазначалося про можливість такої виплати лише на підставі відповідного рішення суду після набрання ним законної сили.

Військовослужбовець має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни – учасників бойових дій, в тому числі і право на додаткову відпустку або її компенсацію при звільненні.

Так, Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначив адвоката по справі.

У рік звільнення військовослужбовців зі служби, у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки.

В особливий період з моменту оголошення мобілізації припиняється надання військовослужбовцям інших видів відпусток, в тому числі додаткової соціальної відпустки. Однак Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» не встановлено припинення виплати компенсації за невикористані частини додаткової соціальної відпустки, право на яку позивач набув за період проходження ним військової служби. Припинення надання військовослужбовцям додаткових відпусток в особливий період є тимчасовим обмеженням способу реалізації права на використання додаткової відпустки безпосередньо. Обмеження щодо одного з способів реалізації такого права не впливає на суть цього права».

Адвокат звернувся з адміністративним позовом в інтересах клієнта центру  до Тернопільського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправною бездіяльність військової частини та  виплати грошової компенсації за невикористані календарні дні додаткової відпустки.

Розглянувши матеріали справи, суд позовні вимоги задовольнив: зобов’язав відповідача виплати грошову компенсацію військовослужбовцю за невикористані календарні дні додаткової відпустки, як учаснику бойових дій за період з 2017 по 2020 роки виходячи з грошового забезпечення станом на день звільнення з військової служби. 

Нагадуємо, що згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» ветерани війни, учасники бойових дій та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на всі види правових послуг безоплатно.

Посилання на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93561144

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

 

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

моб. (067) 130-01-73

або бюро правової допомоги за адресами:

м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь