A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заводська територіальна громада
Тернопільська область

Прес-релізи Фонду соціального страхування за грудень 2021 року

Дата: 17.12.2021 12:11
Кількість переглядів: 309

Щомісячні страхові виплати для потерпілих і їх родин зросли на 15,5%

Середній розмір щомісячної страхової виплати від Фонду соціального страхування України для потерпілих на виробництві, зокрема для медиків внаслідок гострого профзахворювання на COVID-19, і членів їх родин склав 4,4 тисячі гривень за підсумками 10 місяців 2021 року.

Виплати зросли на 0,59 тис. грн, або 15,5% порівняно з січнем–жовтнем минулого року.

Щомісячна страхова виплата встановлюється потерпілому у разі часткової або повної втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Допомога компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до ступеня втрати працездатності. Також зазначена допомога призначається  особам, які мають на це право, у разі смерті потерпілого.

Загалом у разі настання страхового випадку ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

Для медичних працівників, які постраждали внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19, окремо також фінансуються одноразові допомоги за кошти державного бюджету.

Також для всіх потерпілих передбачено надання медико-соціальних послуг за кошти Фонду соціального страхування України, зокрема, оплата лікування всіх прямих наслідків страхового випадку, санаторно-курортного лікування, забезпечення ліками і медвиробами, засобами реабілітації тощо.

 

 

З 01 грудня в Україні зріс прожитковий мінімум та пов’язані з ним страхові виплати

З 01 грудня 2021 року в Україні планово збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – з 2 379 гривень до 2 481 гривні.

Відповідно зросла сума пов’язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються Фондом соціального страхування України для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також осіб, які мають право на виплати в разі втрати годувальника.

Так, для осіб, у яких право на страхові виплати від Фонду настало з 01 грудня цього року, розмір допомоги складе:

• потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (максимально 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, при 100% втрати працездатності) – 42 177 грн;

• сім’ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) – 248 100 грн;

• утриманцю у разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) – 49 620 грн.

Раніше ці виплати становили 40 443 грн, 237 900 грн і 47 580 грн відповідно.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За допомогами від ФССУ звернулись 2,8 млн людей – їм нараховано виплати на 18,4 млрд грн

Усі українські працівники мають право на компенсацію втраченого заробітку за час тимчасової втрати працездатності, догляду за хворими родичами, самоізоляції від COVID-19, на період відпустки по вагітності та пологах тощо. Цей страховий захист забезпечує Фонд соціального страхування України.

Упродовж січня–листопада 2021 року за виплатами відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування звернулись 2,8 мільйона українців – на 598 тисяч осіб, або 27,1% більше, ніж за той же період минулого року.

Для них було нараховано матеріальне забезпечення (зокрема, лікарняні і декретні допомоги) на суму 18,4 мільярда гривень. Зростання потреби у видатках порівняно з минулим роком склало 3,9 мільярда грн, або 26,7%.

Нагадаємо, аби отримати допомогу від Фонду, працівник має передати своєму роботодавцю листок непрацездатності, на підставі якого здійснюється формування заяви-розрахунку. Дата фінансування Фондом допомоги прямо залежить саме від дати подання заяви-розрахунку. Дізнатись, чи вже перераховано кошти для виплати допомоги роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників, яка розміщується у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників.

Нагадаємо, за підсумками жовтня потреба у видатках Фонду на лікарняні, декретні і страхові виплати перевищила надходження на понад 2,1 мільярда гривень. Це призводить до затримок у фінансуванні матеріального забезпечення, однак усі допомоги виплачуються Фондом у повному обсязі.

Докладніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978253.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

Збільшився розмір щомісячних компенсацій за здійснення догляду за потерпілими

З сьогоднішнього дня було збільшено мінімальний розмір витрат на здійснення медичного і стороннього догляду за потерпілими на виробництві, які у повному обсязі компенсує Фонд соціального страхування України.

Виплати за цим напрямом збільшились у зв’язку із зростанням з 01 грудня 2021 року розміру мінімальної заробітної плати з 6 000 грн до 6 500 гривень.

Цей вид медико-соціальних послуг фінансується Фондом, аби забезпечити людину, яка набула інвалідності, необхідною допомогою – від щоденних візитів медичного персоналу для проведення процедур до сторонньої допомоги в побутових справах, як-от приготування та приймання їжі. Ці виплати здійснюються для осіб з інвалідністю, яким МСЕК визначена відповідна потреба, щомісячно.

Тож з 01 грудня для усіх потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які потребують догляду чи допомоги в побутовому обслуговуванні, розмір компенсацій витрат від ФССУ на ці медико-соціальні послуги щомісяця складає:

• спеціальний медичний догляд   – сума витрат на місяць 6 500 грн (розмір мінімальної заробітної плати);

• постійний сторонній догляд – сума витрат на місяць 3 250 грн (розмір половини мінімальної заробітної плати);

•  побутове обслуговування – сума витрат на місяць 1 625 грн (розмір чверті мінімальної заробітної плати).

Раніше ці витрати становили 6 000 грн, 3 000 грн і 1 500 грн відповідно.

Зазначені виплати здійснюються у наступному місяці за попередній, тож підвищені виплати потерпілі на виробництві отримають у січні 2022 року за грудень 2021.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

                

Під опікою Фонду знаходиться 100 тисяч осіб з інвалідністю

Сьогоднішній день, 03 грудня, за рішенням ООН щорічно відзначається як Міжнародний день людей з інвалідністю, аби привернути увагу до потреби захисту їх прав, підвищення благополуччя та важливості інтеграції у суспільне життя.

Саме реалізація цих цілей є одним із базисів роботи Фонду соціального страхування України, на якому ґрунтується щоденна робота наших фахівців в усіх регіонах країни.

Забезпечення пожиттєвого соціального захисту для осіб, які внаслідок своєї трудової діяльності отримали інвалідність або стійку втрату працездатності, залишається для Фонду соціального страхування України пріоритетним напрямом роботи упродовж багатьох років.

Для цих осіб Фондом реалізується всебічний комплекс підтримки – від системного фінансового забезпечення і компенсації всіх витрат на лікування, ліки, догляд та інше до медичної і соціальної реабілітації, протезування, надання технічних засобів реабілітації.

Сьогодні під опікою ФССУ знаходиться близько 188 тисяч осіб, які мають стійку втрату працездатності внаслідок професійного захворювання чи травми, отриманої на виробництві. З них понад 100 тисяч осіб мають групу інвалідності.

Фонд здійснює для них фінансування щомісячних страхових виплат, які компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності, одноразові допомоги, здійснює оплату лікування усіх прямих наслідків страхового випадку, зокрема проведення діагностик і оперативних втручань, забезпечує усіма необхідними лікарськими засобами і виробами медичного призначення, оплачує медичну реабілітацію і системне санаторно-курортне лікування, компенсує витрати на спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд і побутове обслуговування, забезпечує технічними засобами реабілітації, протезами та ендопротезами тощо.

Комплекс медико-соціальних послуг, які Фонд соціального страхування України гарантує для потерпілих на виробництві, дозволяє суттєво покращити якість їх життя, упередити ускладнення, повернутись до соціального життя, а деколи й відновити працездатність.

Крім того, від початку пандемії Фонд також здійснює страховий захист усіх працівників закладів охорони здоров’я, які отримали стійку втрату працездатності або інвалідність внаслідок гострого професійного захворювання на СOVID-19.

З початку цього року ФССУ направив понад 9,5 мільярда гривень на щомісячні страхові виплати для потерпілих на виробництві, зокрема медиків у разі профхвороби на СOVID-19, та членів їх родин; 152,5 мільйона гривень на одноразові допомоги потерпілим, у тому числі медикам, і їх родинам за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням; 251,7 мільйона гривень на одноразові допомоги за кошти державного бюджету медикам, яким встановлена інвалідність, а також їх родинам у разі смерті медичного працівника.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відсторонення невакцинованих працівників, які хворіють, потрібно відкласти

На початку листопада освітян і окремих держслужбовців, для яких визначена обов'язковість вакцинації від COVID-19, однак які відмовились від її проведення, було відсторонено від роботи. А з 09 грудня обов’язкове щеплення буде також поширено на соціальних працівників і робітників стратегічних підприємств.

Відсторонення від роботи оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця із зазначенням строків відсторонення та обов’язковим ознайомленням під підпис згаданих у ньому осіб.

Для таких відсторонених працівників лікарняні не оплачуються. Однак, якщо застрахована особа захворіє до дня початку відсторонення, перший день такого відсторонення необхідно перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності, зазначає Державна служба України з питань праці.

У такому випадку Фонд соціального страхування України оплатить лікарняний на загальних підставах. Слідкувати за станом виплат можна онлайн: https://t.me/socialfund.

Якщо працівника все ж було включено до наказу про відсторонення попри його перебування на лікарняному, до документу мають бути внесені зміни, а дата початку відсторонення перенесена на перший робочий день після закінчення тимчасової непрацездатності. Після внесення змін до наказу на підставі лікарняного можна нарахувати матеріальне забезпечення.

Водночас зверніть увагу, відсторонення від роботи працівників, для яких визначена обов’язковість щеплень проти СOVID-19, однак які відмовились від вакцинації, покликане убезпечити їх самих, а також їхніх колег, відвідувачів, учнів, вихованців, підопічних та інших від ризику інфікування та подальшого поширення коронавірусу SARS-CoV-2. Відмова від щеплень за відсутності абсолютних протипоказань наражає на небезпеку оточуючих.

Нагадаємо, допомоги по вагітності та пологах є окремим видом матеріального забезпечення – їх ФССУ профінансує незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи. Детальніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978352.

Довідково.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.10.2021 № 1096, з 08 листопада керівники державних органів (державної служби), підприємств, установ та організацій мають забезпечити відсторонення від роботи працівників, щодо яких визначена обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19, і які відмовились або ухиляються від їх проведення. Виключенням є особи, які мають абсолютні протипоказання до проведення такого щеплення та надали відповідний медичний висновок.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням, визначено наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153. Так, на період дії карантину обов'язковим профілактичним щепленням від COVID-19 підлягають працівники:

? центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

? місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

? закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Наказом МОЗ від 01.11.2021 № 2393 (набуває чинності 09 грудня) до цього переліку було також додано співробітників:

? підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

? установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

? підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 № 83.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розмір щомісячних виплат від ФССУ особам з інвалідністю І групи перевищує середній на 73%

Щомісяця потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, зокрема у разі профхвороб на COVID-19, отримують від Фонду соціального страхування України страхові виплати, які компенсують їм втрачений заробіток.

Такі виплати від Фонду призначаються за рішенням МСЕК про стійку втрату працездатності, що необов’язково призвела до встановлення інвалідності, та здійснюються пожиттєво або до повного відновлення працездатності. Так, з майже 188 тисяч потерпілих на виробництві, які сьогодні отримують щомісячні страхові виплати, особами з інвалідністю є 107,7 тисяч людей.

При цьому 2 115 осіб мають інвалідність І групи, 12 353 особи – інвалідність ІІ групи, 93 219 осіб – інвалідність ІІІ групи.

Розмір щомісячної страхової виплати для них у середньому перевищує загальний показник (4 436,26 грн за підсумками трьох кварталів 2021 року):

? для потерпілих з інвалідністю І групи – на 72,7% (7,7 тис. грн);

? потерпілих з інвалідністю ІІ групи – на 61,3% (7,2 тис. грн);

? і потерпілих з інвалідністю ІІІ групи – на 33,9% (5,9 тис. грн).

Нагадаємо, розмір щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому, максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

Лікарняні по непрацездатності внаслідок алкогольного сп’яніння не оплачуються

За час лікування захворювань і травм Фонд соціального страхування України компенсує працівникам втрачений заробіток. Однак, якщо непрацездатність настала внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних з ним дій, допомога за таким лікарняним не надається.

Підставою для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності є відмітка про виявлене сп’яніння – вона передбачена як в паперовому, так і електронному лікарняному. Її зробить лікуючий лікар після проведення необхідних досліджень (якщо для них будуть підстави) – за результатами буде визначено наявність в організмі пацієнта алкоголю (наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин) та ступінь сп’яніння.

Відмітка про сп’яніння в е-лікарняному означає не лише факт виявлення алкоголю чи інших речовин в організмі людини, але й свідчить, що лікар встановив причинно-наслідковий зв’язок між сп’янінням і отриманими травмами (захворюванням). Остаточне рішення про призначення або відмову в призначенні допомоги приймає комісія із соціального страхування підприємства.

Однак, оскільки електронний лікарняний створюється у перший день непрацездатності, на момент його формування ще можуть бути неготові результати відповідних досліджень. Тоді відмітка про сп’яніння часто вказується лише в другому е-лікарняному, а первинний її не містить.

У такому разі необхідно орієнтуватись на номер страхового випадку – оплаті не підлягають усі лікарняні, видані в межах одного страхового випадку, навіть якщо відмітка про сп’яніння наявна лише в одному з них.

Номеру страхового випадку відповідають перші цифри загального номеру е-лікарняного до знаку дефісу. Докладніше про номер електронного лікарняного і його складові: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4384206641707848.

Е-лікарняні стають готовими до сплати на восьмий день після дати свого закриття, тож навіть якщо позначка щодо сп’яніння з’явиться лише в другому лікарняному, комісія зможе призначити допомогу за первинним листком із врахуванням цієї інформації. Водночас, розробники вже працюють над застосуванням позначки про сп’яніння до всіх е-лікарняних у межах одного страхового випадку.

Зверніть увагу, сп’яніння є частою причиною травм і набутих захворювань. А серед працівників, які в стані сп’яніння приступають до роботи, спостерігається високий рівень смертельного травматизму. Навіть невисокий вміст алкоголю у крові, який не має явних зовнішніх ознак, викликає зменшення швидкості рухових реакцій, знижує працездатність і уважність, прискорює стомлюваність.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Українці провели на лікарняних на 22,7% більше днів за підсумками 11 місяців

Упродовж січня–листопада 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на оплату 36,7 мільйона днів лікування від захворювань, травм, а також догляду за хворими рідними і проходження самоізоляції від COVID-19 українськими працівниками. Це на 22,7% більше, ніж за той же період 2020 року.

Загальна сума нарахованих за цей період допомог по тимчасовій втраті працездатності склала майже 13,7 мільярда гривень.

Середній розмір допомоги від ФССУ за один день лікування склав 372,75 гривні.

Таке зростання днів тимчасової непрацездатності спостерігається Фондом з минулого року та у більшій мірі пов’язане із розповсюдженням коронавірусної хвороби. Це, у поєднанні з іншими факторами, призводить до перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ, з якої складається бюджет Фонду. За підсумками листопада потреба у видатках перевищила надходження на понад 2,7 мільярда гривень.

Докладніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979169.

Нагадаємо, попри наявні затримки у фінансуванні матеріального забезпечення, усі види виплат надаються ФССУ у повному обсязі. Фінансування допомог за лікарняними листками здійснюється Фондом на підставі отриманої від страхувальника (роботодавця) заяви-розрахунку, від терміну подачі якої залежить дата фінансування матеріального забезпечення. Дізнатись, чи вже перераховано Фондом кошти, застраховані особи можуть у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників, де щоденно оновлюється інформація про стан фінансування заяв-розрахунків.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за листопад у повному обсязі

Фонд соціального страхування України, 15 грудня, завершив фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин за листопад. Кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для майже 200 тисяч осіб. Виплати таких допомог здійснюються у наступному місяці за попередній.

З початку року для потерпілих внаслідок професійних захворювань або нещасних випадків на виробництві, зокрема у разі гострих профхвороб на COVID-19, а також членів їх родин було профінансовано 10,4 млрд гривень щомісячних страхових виплат.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Зокрема, щомісячна страхова виплата призначається потерпілому у разі часткової або повної втрати працездатності та компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до визначеного МСЕК ступеня непрацездатності. Також страхову виплату щомісяця отримують члени родин потерпілих у разі їх смерті.

 

Уряд виділив Фонду 1,75 млрд грн фінансової допомоги з держбюджету

На погашення заборгованості із виплат допомог за лікарняними буде направлено 1 мільярд 750 мільйонів гривень фінансової допомоги з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Виділена рішенням Уряду фінансова допомога дозволить Фонду соціального страхування України погасити більшу частину заборгованості із фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності, а також по вагітності та пологах. Розрахунково, кошти дозволять здійснити виплати для 330 тисяч застрахованих осіб.

Заборгованість накопичилась через різке зростання кількості листків непрацездатності, які передаються до Фонду на фінансування, у зв’язку з пандемією. За підсумками 11 місяців цього року українські працівники провели на лікарняних 36,7 мільйона оплачуваних за кошти ФССУ днів – це на 6,8 мільйона днів більше, ніж за той же період 2020-го, коли вже спостерігалось суттєве зростання через поширення COVID-19.

Упродовж 2021 року потреба у видатках на лікарняні і страхові виплати перевищувала доходи Фонду від частки ЄСВ. Так, за підсумками листопада перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ склало понад 2,7 мільярда гривень (з урахування заборгованості, що накопичилась на початок місяця). Детальніше: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979169.

 Довідково. Відповідну постанову № 1318 «Про виділення коштів для виплати матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» КМУ затвердив учора, 15 грудня.

Після надходження на рахунок Фонду зазначені кошти будуть оперативно направлені на виплати допомог. Слідкувати за станом оплати лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі https://t.me/socialfund, де щоденно оновлюється інформація щодо профінансованих виплат.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь