A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заводська територіальна громада
Тернопільська область

Прес-релізи Фонду за лютий 2022 року

Дата: 22.02.2022 10:33
Кількість переглядів: 297

Кількість профзахворювань збільшилась на 31,6% за річними підсумками

У минулому році Фондом соціального страхування України зареєстровано 2 921 випадок набуття українськими працівниками професійного захворювання. Кількість встановлених профзахворювань збільшилась на 31,6%, або 701 випадок порівняно з 2020 роком.

Основною причиною набуття статусу потерпілого на виробництві через професійне захворювання у минулому році залишились хвороби органів дихання, захворювання опорно-рухового апарату та хвороби слуху.

Зверніть увагу, професійне захворювання набувається працівниками через системний, зазвичай довготривалий вплив негативних виробничих факторів. Тож випадки захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19 не входять до зведених даних по професійним захворюванням, оскільки є гострими професійними захворюваннями, тобто вважаються нещасними випадками на виробництві та включаються до відповідної аналітичної інформації.

Найбільша кількість професійних захворювань зареєстрована у Дніпропетровській області (1 119 випадків), Львівській області (687) і Донецькій області (618). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання у цих областях, складає 83% від загальної кількості потерпілих по Україні.

При цьому найбільший показник зростання кількості профзахворювань спостерігається у Львівській області – на 328 випадків.

Значне зниження кількості професійних захворювань відбулося у Запорізькій області – на 21 випадок (з 112 до 91),  Харківській області – на 11 випадків (з 29 до 18) та Житомирській області – на 9 випадків (з 12 до 3).

Нагадаємо, у разі діагностування професійного захворювання та відповідного висновку МСЕК Фонд фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності; одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін.

Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

 Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

Українці хворіли на 5 млн днів довше у 2021 році

Упродовж 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування лікарняні українських працівників загальною тривалістю 41 мільйон 341 тисяча 662 дні за рахунок коштів Фонду. Застраховані особи провели на лікарняних у разі захворювань, травм, потреби догляду за хворими рідними або ізоляції від COVID-19 на 4,8 мільйона днів більше, ніж у 2020 році.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ можна у телеграм-каналі, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування: https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату оплати лікарняного, потрібно знати точну дату подання за ним заяви-розрахунку роботодавцем – її можна уточнити у бухгалтерії підприємства або відділенні Фонду, для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493.

Нагадаємо, допомоги по тимчасовій непрацездатності виплачуються Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня лікарняного й до моменту одужання або встановлення інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця). Виключенням є допомоги по догляду за хворими дітьми, які фінансуються Фондом з першого дня догляду.

Розмір виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

У залежності від страхового стажу розмір допомоги складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років, або в разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років, або при наявності пільг відповідно до законодавства, а також медичним працівникам у разі самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом незалежно від тривалості стажу.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

Щороку українці майже пів мільйона днів проводять на оплачуваній ФССУ самоізоляції від COVID-19

Аби зупинити поширення COVID-19 Фонд соціального страхування України оплачує українцям період самоізоляції після контакту з хворим на коронавірусну хворобу. Така допомога від Фонду фінансується у розмірі 50% середнього доходу та 100% – для медичних працівників.

Упродовж 2021 року застраховані особи були на самоізоляції під медичним наглядом 443,5 тисячі профінансованих за кошти ФССУ днів. У перший рік пандемії кількість днів самоізоляції, оплачених за кошти Фонду, сягала 465,7 тисячі.

Загалом за підсумками року Фонд соціального страхування України профінансував проходження самоізоляції для 77,8 тис. застрахованих осіб на суму 83,5 млн гривень.

Найбільше працівників, які у минулому році знаходились на самоізоляції від COVID-19, у Києві – понад 10,6 тис. осіб, а також у Дніпропетровській області (5,9 тис.), Донецькій області (5,5 тис.) та у Запорізькій області (5 тис.).

Допомога по самоізоляції фінансується ФССУ на підставі електронного лікарняного,  створеного із зазначенням причини непрацездатності «10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів самоізоляції оплачуються роботодавцем. Для отримання виплати роботодавець працівника має оформити на підставі е-лікарняного заяву-розрахунок – саме від дати її подання залежить дата фінансування допомоги.

Слідкувати за станом фінансування лікарняних, у тому числі по самоізоляції від COVID-19, можна онлайн у телеграм-каналі: https://t.me/socialfund.

  

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

У 2021 році Фонд виплатив 10,8 млрд грн страхових виплат потерпілим на виробництві та їх родинам

Майже 10,8 мільярда гривень страхових виплат було профінансовано Фондом соціального страхування України за підсумками минулого року. Мова про допомоги і компенсації, які Фонд виплачує потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також членам їх родин.

Сьогодні під страховим захистом Фонду соціального страхування України знаходиться понад 195 тисяч потерпілих на виробництві та  членів їх сімей. Фонд фінансує для них щомісячні страхові виплати, які компенсують втрачений через набуту стійку непрацездатність заробіток, виплачує одноразові допомоги, оплачує лікарняні, надає медико-соціальні послуги і опікується їх рідними у разі смерті потерпілих.

Найбільше потерпілих і їх родин, для яких у 2021 році Фондом було нараховано страхові виплати, на Донеччині – 42,2 тис. осіб і у Дніпропетровській області – 35,4 тис. осіб. Загальна сума страхових виплат від Фонду склала у зазначених регіонах 2,6 млрд грн і 2,7 млрд грн відповідно.

До страхових виплат, які ФССУ фінансує потерпілим на виробництві та їх родинам, належать:

1) допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячна страхова виплата в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхова виплата потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячна страхова виплата особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

  

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

Механізм отримання допомоги від Фонду за е-лікарняним

Понад 3 мільйони українців були на оплачуваному Фондом соціального страхування України лікарняному упродовж минулого року. ФССУ профінансував для них більше 5 мільйонів листків непрацездатності, які їх роботодавці опрацювали, розрахували та подали до Фонду на оплату.

Як отримати допомогу від Фонду за електронним лікарняним?

? Фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється на підставі заяви-розрахунку, яку роботодавець оформляє та подає до Фонду за відповідним електронним лікарняним. Тому саме дата отримання Фондом заяви від роботодавця, а не дата створення е-лікарняного першочергово впливає на час отримання допомоги.

? Тож після того, як лікар створить вам медичний висновок про тимчасову непрацездатність (про це надійде повідомлення від E-health), і за ним автоматично сформується е-лікарняний, потрібно повідомити про це роботодавця будь-яким зручним обом способом – наприклад, телефоном.

? Свідченням того, що електронний лікарняний успішно сформувався, є його наявність в особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі Пенсійного фонду. За потреби працівник може впевнитись у наявності е-лікарняного, авторизувавшись на вебпорталі за допомогою електронного підпису або BankId.

? Також про створення е-лікарняного повідомить Пенсійний фонд за допомогою SMS – у повідомленні буде вказано номер е-лікарняного і період його дії. Однак таке SMS надійде, лише якщо застрахована особа попередньо зареєструвалась на порталі та у налаштуваннях надала згоду на дистанційне інформування.

? Роботодавець (а також усі роботодавці за сумісництвом) будуть бачити ваш е-лікарняний в своїх кабінетах страхувальників з дня його відкриття, але почнуть призначення допомоги тільки після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності і сплину строку, у який лікарі можуть внести зміни.

? Коли е-лікарняний змінить свій статус на «готово до сплати», роботодавець розпочне процедуру призначення за ним допомоги – спочатку електронний документ передадуть на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства для прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення. Строк розгляду документів і прийняття такого рішення – 10 календарних днів з дати видачі е-лікарняного (датою видачі вважається восьмий день після дати закриття е-лікарняного, а для лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день з дати відкриття).

? Далі бухгалтерія розрахує суму матеріального забезпечення, сформує за е-лікарняним заяву-розрахунок і передасть її до ФССУ на оплату. На цей етап відведено не більш ніж 5 робочих днів. Ми радимо подавати заяви-розрахунки в електронному вигляді за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (зверніть увагу, заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс на вебпорталі Пенсійного фонду, наразі він не має функціональної реалізації).

? Пам’ятаємо, що саме дата отримання Фондом заяви-розрахунку вплине на час фінансування допомоги. Тож працівникам варто не втрачати зв’язок зі своїм роботодавцем і цікавитись станом подання заяви.

? Після того, як заяву подано, слідкувати за оплатою лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

? Аби орієнтуватись у щоденній звітності Фонду потрібно знати точну дату, коли заяву-розрахунок за вашим лікарняним було прийнято на фінансування. Її можна уточнити безпосередньо в роботодавця, або у відділенні Фонду, де його зареєстровано. Контакти у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493 (необхідно назвати свій ідентифікаційний код).

? Інформація щодо стану фінансування оновлюється в телеграм-каналі за тегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

? Роботодавець виплатить допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Фонду.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Номер е-лікарняного сумісника потрібно вносити у заяву до знаку крапки

Застраховані особи, які працевлаштовані у кількох роботодавців, мають право на отримання допомог за лікарняними від Фонду соціального страхування України за кожним місцем роботи.

Однак, якщо працівник є сумісником, оформлення роботодавцем заяви-розрахунку за його електронним лікарняним має специфіку. Зокрема, внесення до заяви номеру е-лікарняного сумісника із врахуванням номеру його копії (крапка та цифра після неї) призведе до помилки – таку заяву буде автоматично відхилено.

Номер копії не є складовою частиною унікального номеру е-лікарняного – тож при формуванні заяви-розрахунку для працівників за сумісництвом необхідно вказувати номер їх лікарняного до знаку крапки.

Нагадаємо, особливістю е-лікарняних сумісників є те, що в роботодавців за сумісництвом відображається не е-лікарняний безпосередньо, а його цифрова копія. Вона відрізняється від оригінального документу порядковим номером копії, який додається до унікального номеру е-лікарняного після знаку крапки: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1. Якщо в працівника декілька роботодавців за сумісництвом, цифра після крапки буде зростати за порядком (.2 і далі).

Зазначена цифра є технічною інформацією про те, що це копія електронного лікарняного, а застрахована особа працює в роботодавця за сумісництвом.

Детальніше про номер е-лікарняного та його складові: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/978473.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

  

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

Зменшення мінімального строку лікування COVID-19 до 5 днів не пов’язано із оплатою лікарняних

Мінімальна тривалість лікування пацієнтів із COVID-19, а також термін їх самоізоляції – це визначені галузевими стандартами охорони здоров’я та відповідними протоколами строки. Стандарти медичної допомоги змінюються, адаптуючись до нових даних про перебіг хвороби.

Тож саме медичні підстави є причиною скорочення терміну самоізоляції хворого на COVID-19 пацієнта та зменшення мінімального строку його лікування до 5 днів.

Фонд соціального страхування України продовжує фінансувати допомоги за лікарняними листками у повному обсязі.

Нагадаємо, фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також по вагітності та пологах здійснюється на підставі заяви-розрахунку, яку роботодавець оформляє та подає до Фонду соціального страхування України за відповідним електронним лікарняним. Тому саме дата отримання Фондом заяви від роботодавця, а не дата створення е-лікарняного першочергово впливає на час отримання допомоги.

Слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за січень у повному обсязі

Фонд соціального страхування України сьогодні, 14 лютого, завершив фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин за січень. Кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для 195 тисяч осіб. Виплати таких допомог здійснюються у наступному місяці за попередній.

З початку року для потерпілих внаслідок професійних захворювань або нещасних випадків на виробництві, зокрема у разі гострих профхвороб на COVID-19, а також членів їх родин було профінансовано 1,8 млрд гривень щомісячних страхових виплат.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Зокрема, щомісячна страхова виплата призначається потерпілому у разі часткової або повної втрати працездатності та компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до визначеного МСЕК ступеня непрацездатності. Також страхову виплату щомісяця отримують члени родин потерпілих у разі їх смерті.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

Фонд прийняв на фінансування 1 мільйон днів декретних у січні

За підсумками першого місяця 2022 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування лікарняні листки, видані у зв’язку із вагітністю та пологами, тривалістю майже один мільйон днів.

Загалом у січні  призначено 348,7 млн гривень декретних виплат за кошти Фонду для понад дев’яти тисяч працюючих жінок.

Дата фінансування декретної допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику як для паперових, так і для е-лікарняних. Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.

Нагадаємо, ФССУ фінансує зазначену допомогу для всіх працюючих жінок за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах. У загальних випадках її тривалість складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

Розмір виплат по вагітності та пологах не залежить від тривалості страхового стажу жінки та фінансуються ФССУ у розмірі 100% середньої заробітної плати застрахованої особи. Виключенням є застраховані особи, які в останній рік не знаходились у трудових відносинах і працевлаштувались менш ніж за півроку до виходу в декретну відпустку. Для них розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

Допомога від ФССУ за кожен день хвороби перевищила 400 грн

За підсумками січня 2022 року середньоденний розмір допомоги від Фонду соціального страхування України за лікарняними листками склав 401 гривню – на 28,2 грн більше, ніж у тому ж місяці минулого року.

Допомога по тимчасовій втраті працездатності фінансується Фондом соціального страхування України з метою компенсації застрахованим особам втраченого за час лікування або догляду за хворими дітьми. Її розмір залежить від середнього доходу працівника та тривалості його страхового стажу: від 50% середньої зарплати (стаж до 3 років) і до 100% (стаж – понад 8 років), а в разі самоізоляції – 50% доходу незалежно від тривалості стажу (однак у розмірі 100% доходу для медичних працівників).

У розрізі регіонів середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності коливається від 336,4 грн на Волині і до 473,5 грн у Києві.

Інформація щодо стану фінансування лікарняних щоденно оновлюється в телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно. Після проведення фінансування знадобиться декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця – ця інформація відобразиться за тегом #фінансування_страхувальників у розрізі регіонів.

Детальніше про механізм отримання допомог за лікарняними: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/980579

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уряд затвердив бюджет ФССУ на 2022 рік з видатками в 37,5 млрд.грн.

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Фонду соціального страхування України на 2022 рік.

Видатки Фонду у поточному році планово сягнуть 37,52 мільярда гривень, з яких, зокрема:

? на матеріальне забезпечення (допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання) та соціальні послуги – 22,82 млрд грн;

? на страхові витрати потерпілим на виробництві і членам їх родин – 12,22 млрд грн;

? на страхові витрати на медичну і соціальну допомогу – 0,59 млрд грн.

Дохідна частина бюджету з урахуванням залишку коштів на початок року визначена в розмірі 37,52 млрд гривень.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь