A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заводська територіальна громада
Тернопільська область

Зняття арешту з майна у виконавчому провадженні

Дата: 28.10.2020 15:22
Кількість переглядів: 717

Арешт майна чи коштів  боржника – це тимчасове накладення заборони на право вчиняти будь-які дії щодо власного майна, наприклад, укладати договір купівлі-продажу, міни чи дарування та ін. Це означає, що навіть якщо боржнику не відома інформація про те, що його майно арештовано, то продати його або подарувати іншій особі він не зможе.

 Чому трапляється така ситуація, коли майно особи арештовано? Причиною цього є  борг особи, і не лише кредитний, а й заборгованість по сплаті аліментів або несплачений штраф. Арешт накладається не раніше, ніж буде винесено судове рішення про примусове стягнення боргу та на його підставі буде відкрито виконавче провадження. 

В яких випадках знімається арешт? Арешт з майна у виконавчому провадженні може бути знятий за наявності певних обставин:

  • закінчення виконавчого провадження на підставі статті 40 Закону України «Про виконавче провадження».  За винятком,  коли боржника визнано банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закінчене виконавче провадження за судовим рішенням, винесеним у порядку про забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів,  нестягнення виконавчого збору або витрат виконавчого провадження, нестягнення основної винагороди приватним виконавцем);
  • повернення  виконавчого документа до суду, який його видав;
  • скасування судом заходів забезпечення позову за завершеним виконавчим провадженням;
  • надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника, необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника за завершеним виконавчим провадженням.

 

Лише після настання таких підстав арешт, який накладений на майно або кошти боржника, знімається. При цьому відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників та реєстру обтяжень, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення.  

Проте особи, які вважають, що майно на яке накладено арешт належить їй, а не боржникові, то вона має право звернутися з позовом до суду про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.  (ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження»).

На підставі рішення суду про зняття арешту з майна боржника, яке набрало законної сили, арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

 

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь