A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заводська територіальна громада
Тернопільська область

Що ж потрібно знати про державну цільову підтримку для здобуття професійної та вищої освіти?

Дата: 28.10.2020 15:23
Кількість переглядів: 1752

Конституція України гарантує право на якісну та доступну освіту, яку можемо здобувати впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України.

Порядок та умови надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти затверджено Постановою КМУ від 23.11.2016 р №975.

Державна цільова підтримка надається у вигляді:

  • повної оплати навчання для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти за певним рівнем вищої освіти за рахунок коштів загального фонду державного або місцевих бюджетів – Це у  разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення з урахуванням квот, установлених відповідно до законодавства;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • першочергового переведення здобувачів освіти, зарахованих на навчання на підставі угод, укладених з фізичною або юридичною особою, на навчання на місцях державного (регіонального) замовлення у державних або комунальних закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, що одержані за рахунок перерозподілу закладом освіти або відповідним державним замовником наявних обсягів державного (регіонального) замовлення;
  • соціальної стипендії для осіб, які навчаються за державним або регіональним замовленням за денною формою навчання;
  • безоплатного забезпечення підручниками - за рахунок бібліотечного фонду відповідного закладу освіти;
  • безоплатного доступу до Інтернету, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти.

Кому надається Державна цільова підтримка для здобуття професійної, фахової передвищої та вищої освіти:

1) особам, визнаним учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни, постраждалими учасниками Революції Гідності відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

2) дітям осіб, визнаних учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни, постраждалими учасниками Революції Гідності;

3) дітям, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в АТО;

4) дітям осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також дітям осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності;

5) дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи;

6) дітям, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення.

Держава забезпечує державну цільову підтримку для здобуття освіти учасникам бойових дій та їх дітям, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Особа, яка належить до однієї із зазначених  категорій громадян, яка навчалася за державним (регіональним) замовленням у державному (комунальному) закладі фахової передвищої та вищої освіти і не завершила навчання за певним рівнем освіти, проте  бажає повторно здобути фахову вищу освіту за тим самим рівнем вищої освіти за державним замовленням, має право на отримання пільг та гарантій, але у разі відшкодування коштів державного або відповідного місцевого бюджету.

Особа, яка здобула вищу освіту за державним  замовленням у державному (комунальному) закладі згідно Порядку, але за станом здоров’я втратила можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується висновком медико-соціальної експертної комісії, має право на повторне навчання у державному (комунальному) закладі фахової передвищої та вищої освіти на умовах державної цільової підтримки, визначеної цими Порядком та умовами.

У разі, коли діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи або діти, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення та під час навчання отримують державну цільову підтримку і при цьому виникають обставини, що змінюють статус такої особи на належну до іншої категорії осіб, то така особа має право на отримання додаткових можливостей за рахунок державної цільової підтримки. Надання такій особі державної цільової підтримки з урахуванням уже наявних нових обставин розглядається закладом освіти відповідно до Порядку.

За рішенням керівника закладу освіти державна цільова підтримка надається з дати виникнення нових обставин та за умови надання зазначеними особами відповідних документів, але  не пізніше ніж через три місяці з дня їх видачі.

Державна цільова підтримка за минулий період призначається не більш як за 12 місяців у разі, коли вона не була своєчасно призначена закладом освіти.

Надання державної цільової підтримки припиняється у разі відрахування особи з такого закладу освіти в порядку та на підставах, визначених законом, а також у разі надання здобувачу освіти академічної відпустки.

Для отримання державної цільової підтримки потрібно подати заяву на ім’я керівника відповідного професійно-технічного або вищого навчального закладу у довільній формі. В заяві  зазначаємо, на які саме види державної цільової підтримки особа претендує.

До заяви додаються документи, які підтверджують право на одержання державної цільової підтримки:

  • посвідчення учасника бойових дій;
  • посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • Посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності;

Для дітей зазначених категорій

посвідчення постраждалого учасника Революції Гідності (батька або матері)

Для дітей загиблих учасників бойових дій:

  • свідоцтво про народження дитини
  • посвідчення члена сім’ї загиблого;

для дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи:

 довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

  •  дітей, які проживають на лінії розмежування – довідка про реєстрацію місця проживання особи.

У разі коли особа, яка претендує на отримання державної цільової підтримки, у вигляді часткової оплати навчання, є неповнолітньою, заява подається особою, яка в установленому законом порядку представляє її інтереси.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

 

Єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь